Návrat z výborné jelení říje

04.10.2013 12:49

Včera jsme se vrátili z jelení říje na Doupově a mohu říci, že jsme prožili nádherných 5 dnů mezi kamarády a také mezi jeleny. Naše skupina, kterou jsem organizoval měla 6 členů a pouze nejmladšímu Tomášovi se nepodařilo jelena ulovit. Měli jsme veliké štěstí na počasí, téměř pořád jasno s ranními mrazíky, prostě ideální počasí na říji. Přijeli jsme asi těsně po vrcholu říje, ale jeleni pořád troubili a sikáči také již dobře pískali. Po příjezdu v neděli večer ulovil svého prvního jelena Michal ( oboustranně korunový dvanácterák krásně vyšpicovaný, asi 8 let, 166 bodů ), v pondělí ráno ulovil bratr Radek evropáka ( nerovný desaterák s jednou korunou, asi 5 letý, 130 bodů ) a já sikáče ( osmerák asi 185 bodů ). V úterý a ve středu se nám v lovu moc nedařilo, ale viděli jsme spoustu zvěře. Lovecké štěstí jsme měli při poslední vycházce ve čtvrtek ráno kdy nám Diana dopřála 3 jeleny. Táta a Dan ulovili starší sikáče osmeráky( 205 a 200 bodů ) a nám se s průvodcem Davidem konečně podařilo dostat mezi starší jeleny. Od rána jsme postupovali za tmy do místa kde troubili asi 4 jeleni, po rozednění nám vyšel z druhé strany starý jelen z lesa, který se šel také podívat na troubící soky. Ani chviličku jsme nezaváhali a jelena jsem ulovil. Měli jsme z něj opravdu radost, protože o takového jsme usilovali všech 5 dnů. Věk jelena jelena je asi 11 let, dvanáckerák se 4 hroty v každé koruně, levý opěrák má ulomený, je v bronzové medaili 173,45 bodů. Fotky vložím příští týden.

Byra a Bekky měli také obrovskou radost z mého návratu. Kolem trofejí obýhali a hlásili s respektem, ale po chvíli se osmělili a začly řádit jako u černé. Zítra a holkama vyrazíme na obchůzku do lesa a večer půjdeme na tah na kachny. Minulý týden na tahu Bekky aportovala kachny i na 50 m a z vody jsem ji téměř nemohl odvolat.

Od 23. do 26. září jsem byl na říji u LČR LS Kladská ( Slavkovský les ). Tady byla říje teprve na svém počátku, ale jeleni díky mému průvodci Jirkovi také dobře troubili protože výborně vábil. Z Jirkova vábení jsem měl opravdu velký zážitek, protože dokázal jeleny roztroubit, některé tahal z mlazin jako na provázku, ale většinou chovné ve středním věku. Na starého jelena, kterého jsme chtěli ulovit jsme nenarazili. Na Kladské je velice kulturní prostředí, vedou se myslivecké tradice, troubení u ulovené zvěře, kvalifikovaný personál, dobré stavy jelení i sičí zvěře. Z Kladské jsem odjížděl velice spokojený i když bez vysněného starého jelena. 

Za týden ještě jedu navštívit Blečka a jeho páníčky. Jsme předběžně domluveni na čtvrtek, s tím, že bych zůstal do neděle a pokusili bychom se ulovit nějakého většího sikáče. Uvidíme jestli nám Diana bude přát.